Veleposlaništvo RS Kairo /Dvostransko sodelovanje /Arabska liga /

Sodelovanje med Slovenijo in Arabsko ligo

Slovenija je v obdobju 2010-11 pomembno poglobila odnose z Arabsko ligo s sedežem v Kairu. Pri letošnjem razreševanju humanitarnih razmer v regiji se je veleposlaništvo v Kairu tesneje povezalo z Arabsko ligo in v sodelovanju z Uradom predsednika Republike Slovenije ter slovenskimi in egiptovskimi gospodarskimi subjekti izvedlo projekte:

- pošiljke slovenskih zdravil, ki so bila razdeljena bolnicam v Misrati, Libija, april 2011;

- psihosocialno rehabilitacijo skupine 7 libijskih otrok iz Bengazija, Misrate in Aždabije na zreškem Pohorju, julij 2011;

Arabska liga podpira projekt rehabilitacije otrok iz Gaze v Sloveniji. Projekt se od leta 2009 izvaja pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu v Ljubljani. Doslej je bilo zdravljenje omogočeno 81 otrokom.

Maja 2011 je bil v Kairu podpisan Memorandum o sodelovanju med slovenskim Mednarodnim skladom za razminiranje in pomoč žrtvam min in Arabsko ligo.

Veleposlaništvo je v sodelovanju s slovenskim Mednarodnim skladom za razminiranje in pomoč žrtvam min iniciralo izvedbo projekta telemedicine za Bližnji vzhod z izvedbo prve skupne slovensko-arabske konference na sedežu Arabske lige v  Kairu septembra 2010.

Veleposlanik je maja 2011 v vlogi gostujočega govornika na sedežu Arabske lige v Kairu sodeloval na konferenci o humanitarni pomoči Libiji.