Veleposlaništvo RS Kairo /Konzularne informacije /registracija poroke  /

Registracija poroke

Opisane procedure so zgolj informativne narave in namenjene olajšanju postopka pri oblasteh. Informacije o zahtevah glede poroke v tujini je potrebno pridobiti na predstavništvu te države, oziroma pri organih v tej državi.

 Prvi korak: prijavite poroko na Ministrstvu za pravosodje Egipta

Egyptian Ministry of Justice Annex (Office of Marriage of Foreigners), 4th floor, Lazoughly Square, Abdin, Cairo.

Open Saturday through Wednesday from 9:00 a.m. to 1:00 p.m. and from 3:00 p.m. to 5:00 p.m.; Thursday from 9:00 a.m. to 1:00 p.m.

 Vloge, ki jih je potrebno izpolniti pri poročnem uradu, je mogoče pridobiti na dan poroke (ali dan pred tem). Potrebno je predložiti:

•          Osebni dokument (potni list), fotokopijo podatkovne strani potnega lista, vstopno vizo in dovoljenje za bivanje, v kolikor vam je bilo izdano.

•          Osebni dokument Egipta (potni list, osebna izkaznica) s fotokopijo, v kolikor je eden od prosilcev državljan Egipta.

•          Pet osebnih fotografij (za vsako osebo).

Takso v znesku 50.00 LE “Ta’meen Igtimaei”  (kupi se lahko na poštnem uradu).

•          Dve priči moškega spola. Predložiti morata identifikacijski dokument (potni list, osebno izkaznico). Svetujemo, da pripeljete svoji priči (prijatelji, agenti potovalne agencije).

•          Originalno dokazilo o ločitvi, v kolikor to ni vaša prva poroka. Overitev in prevod načeloma nista potrebna.

Za osebe, ki kažejo vidne znake bolezni, se lahko zahteva rutinski zdravstveni pregled s strani egiptovskega zdravnika.

Ministrstvo za pravosodje bo potrebovalo vsaj 10 delovnih dni za izdajo poročnega lista. Slednjega mora prevzeti ena od strank.

Administrativni stroški pri Ministrstvu za pravosodje:

Obe stranki sta Muslimanske veroizpovedi – dva procenta dote (minimalno 40.00 LE).

Obe stranki sta Krščanske veroizpovedi – dota ni potrebna, taksa znaša 35.00 LE.

Drugi korak: prevod dokumentov  

Ministry of Justice's Translation Office, Ministry of Justice Building, 13th floor,

Lazoughly Square, Abdin, Cairo.

Dokumentacijo (v angleški jezik) prevede prevajalski urad Ministrstva za pravosodje (taksa znaša 40.00LE).  Prevod boste prejeli predvidoma v 4. do 7. dneh. Prevod v angleščino NI obvezen za izpeljavo nadaljnih uradnih postopkov pred slovenskimi organi.

Tretji korak: overitev dokumentov

Poročni list je potredno overiti na Ministrstvu za zunanje zadeve Egipta (taksa znaša 11.00 LE na overitev), nato pa še na našem veleposlaništvu v Kairu (taksa znaša 14.00 EUR na overitev). 

Embassy of the Republic of Slovenia

Soliman Abaza Street 21,

Mohandessin, Cairo

Četrti korak: registracija v Sloveniji

Dokumente boste predložili upravni enoti v Sloveniji. V tej fazi boste morali predložiti tudi prevod dokumenta v slovenski jezik, ki ga predhodno naredite v Sloveniji pri sodnem tolmaču za arabski jezik. Podali boste izjavo o imenu po poroki. V kolikor boste spremenili ime, boste morali pridobiti nove dokumente (potni list, osebna izkaznica…) s spremenjenim imenom.