Veleposlaništvo RS Kairo /Novice /
16.05.2012  

Konzultacije generalnega direktorja za bilateralo dr. Cencena v Kairu

V Kairu so 15. maja potekale bilateralne politične konzultacije v.d. generalnega direktorja za bilateralo dr. Marjana Cencena s pomočnikom ministra za evropske zadeve na egiptovskem zunanjem ministrstvu Amrom Helmijem. V pogovorih sta se sogovornika osredotočila predvsem na teme bilateralnega sodelovanja, izmenjana so bila tudi stališča v zvezi z vrsto regionalnih in mednarodnih tem.

Pozornost je bila namenjena nedavno izvedenim in prihodnjim projektom RS v Egiptu. V tem kontekstu so bili omenjeni nedavni projekti izobraževanja egiptovskega zdravstvenega osebja na področju rehabilitacije v Sloveniji, slovensko-egiptovska likovna kolonija, projekt izobraževanja in strokovnih delavnic na področju motenj avtističnega spektra ter načrtovani seminar na temo predstavitve dobrih praks slovenskega sistema podpore malim in srednjim podjetjem v Egiptu in štipendije slovenske Vlade za študente podiplomskega študija iz Egipta za šolsko leto 2012/2013 v Sloveniji. V pogovorih so bile obravnavane možnosti za poglabljanje gospodarskega sodelovanja in širitev pogodbeno-pravnih osnov sodelovanja med državama.

V.d. generalnega direktorja za bilateralo dr. Cencen se je v okviru svojega obiska v Kairu srečal tudi s predsednikom egiptovskega parlamentarnega odbora za zunanje zadeve dr. Essamom Erianom.

 

Na Generalnem sekretariatu Arabske lige se je v.d. generalnega direktorja dr Cencen ločeno srečal z Omnio Taho, direktorico za evropske zadeve, veleposlanikom Waelom Al Assadom, direktorjem za multilateralne zadeve in Leilo Negm, generalno direktorico direktorata za zdravstvo.

V.d. generalnega direktorja dr. Cencen je prav tako obiskal vojaško bolnico Al Agouza, kjer se je srečal z direktorjem generalom prof. dr. Mohamedom Redo.