Veleposlaništvo RS Kairo /Novice /
05.12.2013  

Politične konzultacije Generalnega direktorja mag. Tadeja Rupla z generalnim direktorjem MZZ Kraljevine Saudske Arabije dr. Nasserjem A. Albraikom

V Rijadu so 4. decembra potekale politične konzultacije med Slovenijo in Saudsko Arabijo, ki sta jih vodila generalni direktor za bilateralo in evropske zadeve mag. Tadej Rupel in generalni direktor za bilateralo na Ministrstvu za zunanje zadeve Kraljevine Saudske Arabije (KSA) dr. Nasser A. Albraik. GD Rupla je v Rijadu sprejel tudi namestnik saudskega ministra za zunanje zadeve, princ Abdulaziz bin Abdullah bin Abdulaziz.

Sogovornika sta poudarila dobro sodelovanje med državama in se zavzela za njegovo krepitev na političnem, multilateralnem in gospodarskem področju ter intenziviranje obiskov med državama na ajvišji ravni. Pregledala sta tudi možnosti investicijskega ter trgovinskega sodelovanja. Izpostavila sta dosedanje aktivnosti na področju promocije slovenskega zdraviliškega turizma in panožne ponudbe slovenske pohištvene industrije. V naslednjem letu so v KSA predvidene predstavitve slovenskega sektorja prehrambene industrije in sektorja informacijske tehnologije. Sogovornika sta se zavzela za čim prejšnji zaključek postopkov glede sporazumov, ki predstavljajo pravno podlago za poglobljeno gospodarsko sodelovanje.

V nadaljevanju sta izmenjala poglede na razmere v Siriji, Iranu in Egiptu ter izrazila zaskrbljenost zaradi zastoja v bližnjevzhodnem mirovnem procesu.