Veleposlaništvo RS Kairo /Novice /
30.09.2010  

Konferenca »Telemedicina, protiminsko delovanje in razvoj« (Kairo, 26. do 27. september 2010)

V Kairu je na sedežu Arabske lige od 26. do 27. septembra 2010 potekala konferenca z naslovom »Telemedicina, protiminsko delovanje in razvoj« (Telemedicine, Mine Action and Development).

Konference so se udeležili predstavniki 15 držav in 9 mednarodnih oziroma regionalnih organizacij. Skupaj so jo organizirali veleposlaništvo RS v Kairu, Arabska liga in Mednarodna ustanova-fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF). Udeleženci so obiskali bolnico El Aguza v Kairu, ki že izvaja program telemedicine. Generalni sponzor konferenca je bilo slovensko podjetje Ilirika d.d., borzno posredniška hiša.

 

Udeleženci konference so sprejeli dogovor o formiranju bližnjevzhodne mreže za telemedicino, ki bo v veliki meri prispevala k izboljšanju rehabilitacije žrtev vojne in zmanjšanju smrtnih primerov. Zdravstveno osebje bo v okviru mreže imelo dostop do pravočasnih in zadostnih informacij. V mrežo se bodo lahko vključili tudi tisti, ki do sedaj niso imeli dostopa do ustrezne zdravstvene oskrbe.

 

 Program mreže bo vseboval:

- povezavo neodvisnih zdravstvenih centrov posameznih držav s pomočjo telemedicine;

- izobraževalni program na področju zdravljenja žrtev protipehotnih min, neeksplodiranih ubojnih sredstev in drugih poškodb;

- podporni mehanizem zdravljenju žrtev protipehotnih min, neeksplodiranih ubojnih sredstev in drugih poškodb;

- programe za preprečevanje diskriminacije žrtev vojne ter njihovo družbeno in ekonomsko reintegracijo;

- vključitev rehabilitacije žrtev vojne v dolgoročne in trajnostne programe razvojne pomoči.