Veleposlaništvo RS Kairo /Novice /
15.11.2012  

Udeležba DS Cerarja na drugem ministrskem srečanju EU in Arabske lige ter na zasedanju Projekte skupine EU-Egipt

Državni sekretar dr. Božo Cerar se je 13. novembra udeležil drugega ministrskega srečanja držav članic Evropske unije in Arabske lige, ki je potekal na sedežu generalnega sekretariata Arabske lige v Kairu.

Zunanji ministri so na srečanju razpravljali o razmerah v regiji in nadaljnji krepitvi sodelovanja med EU in AL, posebej na področjih človekovih pravic, krepitvi civilne družbe in vloge žensk, kriznega upravljanja in humanitarne pomoči.

Ministri so največ pozornosti namenili dogajanju v Siriji, razvoju dogodkov v Somaliji, Maliju in regiji Sahela, vprašanju zahteve po priznanju palestinske države kot države opazovalke v OZN ter potrdili potrebo po okrepljenih prizadevanjih za oživitev pogajanj v Bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Ministri EU in AL so podprli aktivnosti skupnega posebnega predstavnika OZN in AL za Sirijo Brahimija, pozdravili nedavno oblikovanje sirske Nacionalne koalicije revolucionarnih in opozicijskih skupin, ki utegne pomembno prispevati k politični rešitvi krize v državi, ter pozvali k takojšnji prekinitvi nasilja v Siriji.

Ob zaključku ministrskega srečanja je bila sprejeta  skupna deklaracija.

Državni sekretar dr. Cerar se je 13. in 14. novembra udeležil tudi zasedanja Projektne skupine EU-Egipt, ki vključuje tako politični dialog, okroglo mizo o družbenih in socialnih zadevah, kot tudi poslovni in turistični forum. Slednjega se je med več kot sto evropskih in egiptovskih poslovnežev udeležil tudi predsednik uprave Luke Koper g. Bojan Brank.

Zasedanje Projektne skupine poteka v prelomnem trenutku politične tranzicije v Egiptu s ciljem povezovanja EU in Egipta na različnih nivojih; institucionalnem, gospodarskem in družbenem. Zasedanje Projektne skupine je namenjeno tudi opredelitvi celovite podpore EU Egiptu v njegovih prizadevanjih za demokratično tranzicijo ter povrnitev gospodarskega in investicijskega zaupanja.

V času obiska v Kairu je državni sekretar dr. Cerar opravil več bilateralnih razgovorov, in sicer z državnimi sekretarji Italije, Madžarske, Slovaške in zunanjim ministrom Palestinskih oblasti dr. Rijadom El Malekijem. Dr. El Maleki je v pogovoru predstavil vsebino in razloge za njihov predlog resolucije generalne skupščine OZN, s katero želijo v svetovni organizaciji pridobiti status države opazovalke, in pri tem zaprosil za razumevanje in podporo držav Evropske unije.

Državni sekretar dr. Cerar se je bilateralno srečal tudi s pomočnikom ministra za zunanje zadeve Egipta veleposlanikom Amrom Helmijem, ki je obnovil vabilo Predsedniku RS za obisk Egipta. Z veleposlanikom Helmijem sta razpravljala o nadaljevanju političnega dialoga med državama, izvedbi zasedanja mešane komisije za gospodarsko sodelovanje in ustanovitvi slovensko-egiptovskega poslovnega sveta. Ob robu srečanja se je državni sekretar dr. Cerar vljudnostno srečal tudi z egiptovskim zunanjim ministrom Kamelom Amrom.